Heilzame stress

 

Er is bijna geen onderwerp waar meer over wordt geschreven dan stress. Ik kom dan woorden tegen zoals: spanning, druk, burn-out en overspannen zijn. Rondom stress hangt heel veel negativiteit. Op zich wel logisch, want we willen geen stress. Als wij iets niet willen voelen, dan komt er nog meer druk op te staan en dan ontstaat er nog meer stress.

Angst en doodop voelen

Ik sprak zojuist een jongere en hij heeft kortgeleden een bedreiging meegemaakt. Een heftige situatie die hem terugwerpt in oude patronen. Hij blowt meer, blijft in zijn bed liggen en heeft geen energie. Als hij zijn bed uit gaat dan komt de angst ook terug. Deze situatie is een flinke klap geweest in zijn gevoel van veiligheid. Alsof je met een honkbalknuppel iemand keihard op zijn been slaat. Ja, dan duurt het even voordat iemand weer goed kan lopen.

Afgelopen dagen heb ik drukke dagen gehad. Een start van een nieuwe training voor een groep van tien personen. Ik ben deze nieuwe uitdaging aan gegaan en dat is echt spannend. Aan het eind van de dag was ik doodop. Gisteren heb ik een studiedag gehad, ik ben begonnen aan de opleiding Psychosociale Therapie. Ook dit is een nieuwe uitdaging, maar het vraagt ook veel van me. Gisteravond voelde ik de moeheid in mijn lijf. Deze dagen kosten mij veel en ik kan echt niet meer van dit soort dagen achter elkaar hebben, want dan stort ik in.

Het is voor mij een reële angst, maar is het ook realiteit?

Instorten, stil komen te staan. Ik ken het uit de tijd van mijn burn-out. Als ik stress in mijn lijf voel kan ik ook weer bang worden dat ik helemaal inklap. Het is voor mij een reële angst, maar is het ook realiteit?

Spierpijn

Het begint allemaal bij het aanvoelen van signalen. Zie het als een spier. Als je naar de sportschool gaat dan heb je daarna mogelijk spierpijn. De spieren zijn in zekere zin overbelast. Daarom is het ook niet verstandig om de volgende dag met spierpijn verder te trainen. Je spieren zeggen ‘je hebt rust nodig’. Iedereen weet dat de spierpijn weer verdwijnt. Als je rust neemt dan kun je de volgende keer wat meer hebben. Spierpijn hoort bij groei. In zekere mate is het ook zo met stress. Dit houdt dus ook in dat we niet zo bang hoeven te zijn voor stress. Het is een natuurlijk systeem dat we mogen leren omarmen. Bij het ervaren van stress mogen we leren lief te zijn voor onszelf.

Rusttijd

Lief zijn heeft alles te maken met veiligheid zoeken. Wie kent het niet, dat als je ergens heel erg van bent geschrokken, je belt met je vader of moeder of een goede vriend. Je zoekt veiligheid op. Die veiligheid is echt heel belangrijk, want dat is een vorm van herstel. De jongere waar ik het eerder over had, heeft een vorm van spierpijn. Door zijn oude patroon probeert hij dat te vermijden, maar dat is niet wat hij wil. Hij zoekt nu de steun van zijn vriendin en vrienden. Ik weet zeker, hij komt hier doorheen. Hij heeft tijd nodig om te genezen van zijn spierpijn. Zo geldt het ook voor de stress die ik ervaar na twee drukke dagen, ik heb even rusttijd nodig.

Door het nemen van goede rust komt er uiteindelijk ook groei. Stress, het is eigenlijk een vorm van groeipijn.

Hoe ga jij met stress om? Veroordeel jij het of kun je het omarmen?