Iemand waarderen is het leven vieren

Wat is het fijn om van iemand te horen: ‘Goed gedaan man!’. Waardering, gezien worden. In de afgelopen weken hebben wij twee groepen afgesloten. Een groep jongeren die mee heeft gedaan aan het programma van Vuurkracht. En een groep Zwollenaren die aan de training Bruggenbouwers hebben meegedaan. Afsluiten en vieren, hoe doe je dit nu goed?

Soms zou ik wel willen dat ik elke dag succes momenten heb. Leven van succes moment naar succesmoment, precies is dat waar mijn generaties en die daarna druk van ervaren.  De realiteit is anders, want om echt succes te ervaren merk ik dat ik vaak eerst door de ‘shit’ heen moet. Als je dan verder komt, ja dan is er iets te vieren. Die weg gaan we eigenlijk met iedere groep. Persoonlijke confrontaties, botsingen tussen ruimte geven en ruimte nemen in een groep, willen stoppen en dan toch soms blijven. Als je er dan samen doorheen komt en een proces kunt afsluiten, dan heb je echt wat te vieren.

Maar hoe dan? Heel snel denk ik dan aan een borrel, een etentje of taart. Allemaal eten. Ik vind vieren belangrijk, maar ook lastig. Deze week is daar een beetje verandering in gekomen. Ik sprak afgelopen week met een collega en die gaf mij hele positieve woorden terug. ‘Je doet het echt heel goed’, ‘complimenten’. Even wil staan en ik kon die waardering echt ontvangen. Ik heb niet zo vaak in mijn leven gehoord ‘goed gedaan’. Hierdoor is het ook niet heel natuurlijk voor mij om dit naar anderen te geven. Gelukkig zie ik dat ik hierin groei. Deze waardering krijgen, dat is echt succes vieren.

Elkaar opbouwen met positieve woorden, dat verbind. Het is een soort van vieren met gebak, maar dan gebak voor je hart. Waarom wachten met iets moois zeggen, als het vandaag kan! De slogan van uitvaart organisatie Dela, zie hieronder de video.

Het leven vieren, dit hebben wij gedaan bij de afsluiting van Vuurkacht en Bruggenbouwers. Echt even stil staan. Liefdevolle woorden uitspreken. Markeren dat dit een belangrijk moment is. Vier, vier het leven. Dat is denk ik net iets belangrijker dan succes.